Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Noua lege fiscala intra in vigoare la 1 iulie cu noi biruri pe cladiri, depozite si bonuri de masa
Lu 21 iun 2010 12:44:44 +0300


Noua lege fiscala intra in vigoare la 1 iulie
Cod Fiscal

Modificările noului Cod Fiscal, care vor fi adoptate săptămâna viitoare, și vor intra în vigoare la 1 iulie, introduc impozite mari pe proprietățile imobiliare și taxează tichetele de masă și tichetele-cadou, însă nu vor produce efectele scontate în colectarea veniturilor la buget, spun analiștii.Ministerul Finanțelor a publicat pe site-ul propriu astăzi modificările aduse Codului Fiscal. Surse din piață susțin că acestea vor fi adoptate în forma curentă săptămâna viitoare, urmând să intre în vigoare de la 1 iulie. Una din principalele modificări este reprezentată de asimilarea unor venituri independente, veniturilor salariale, și impozitarea lor în consecință. Astfel, firmele ar fi obligate să plătească toate contribuțiile salariale pentru contractele de drepturi de autor, pentru contractele de muncă disimulate sub forma microîntreprinderilor sau a persoanei fizice autorizate.

Noua Ordonanță de Urgență, prin intermediul căreia vor fi adoptate modificările, majorează și taxa "de solidaritate" pe clădiri, la un nivel dublu față de propunerile inițiale. "Noutatea constă în dublarea procentului de majorare", spune Gabriel Biriș, partener al casei de avocatură Biriș Goran. Practic, în noua formă, ordonanța impune taxarea cu 50% a primei clădiri, cu 100% a celei de-a doua clădiri și cu 200%, a celei de a treia aflată în proprietate personală, față de nivelul datorat curent, în anul 2010, pentru clădirile care nu sunt închiriate. Astfel, proprietarii sunt obligați să scoată din economia gri contractele de închiriere, fiscul obligându-i pe toți cei care au mai multe locuințe neînchiriate la plata fermă a acestor impozite, până la data de 30 septembrie 2010.

Analiștii nu consideră că noile măsuri introduse prin modificarea Codului Fiscal vor reuși să aducă suficiente venituri la buget. Ei spun că ele reflectă starea precară a finanțelor, și că nu au fost gândite suficient.

"Guvernul nu transpune, practic, care este strategia din spatele acestor măsuri", a mai spus Biriș.

Totodată, noua lege impozitează conturile curente. În practică, impozitele pe conturile de economii, existente și anterior curentei Ordonanțe, au determinat bancherii să treacă deponenții de pe conturi de depozite la termen, pe conturi curente, pentru a evita fostul regim de impozitare. "Depozitele au și un alt cost: inflația. În momentul în care se aplică un impozit, el ar trebui aplicat pe o rată reală a dobânzii, adică real-pozitivă. Ministerul nu este de blamat aici, întrucât băncile au venit cu produse pe cont curent pentru a evita impozitarea depozitelor la termen. Problema, însă, este impozitarea inflației", a mai spus Biriș, într-o ediție specială la The Money Channel.

"Veniturile sub formă de dobânzi pentru depozitele la vedere/conturi curente precum și cele la depozitele clienților constituite în baza legislației privind economisirea și creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate începând cu 1 iulie 2010 se
impun cu o cotă de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic", se stipulează în ordonanța de modificare a Codului Fiscal.

În același timp, "impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut distribuit sau plătit unei persoane juridice române," se arată în text.

Analiștii spun că dobânzile pe conturi curente sunt foarte mici, în cazul majorității băncilor, și statul nu va culege fonduri importante la buget din taxarea acestora. Un prim efect al birurilor impuse conturilor curente ar fi creșterea ușoară a dobânzilor, atât la depozite, cât și la credite.

"Băncile vor încerca să crească dobânzile când vor avea un gol de lichiditate. La contul curent dobânzile sunt foarte mici, foarte aproape de zero. Statul nu va câștiga, practic, nimic. Dar la dobânzile la termen, 16% din dobânzile de 5-6% înseamnă cam un punct procentual", spune consultantul financiar Bogdan Baltazar. "Va începe concurența între bănci, cred că vor crește și dobânzile, și asta se va reflecta și într-o scumpire a creditelor. Nu cu mult, dar va fi o presiune", a mai spus Baltazar.

În același timp, decizia Finanțelor de a impozita tichetele de masă și tichetele-cadou ar putea determina dispariția acestora din piață. "Cred că firmele vor renunța la tichetele de masă și cadou... Problema este cât adună statul din bugetul companiilor", a spus Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).


Sursa: Bihon.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti