Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Consilierii judeteni s-au scandalizat pentru banii cheltuiti la Luna Ses : Judetul Satu Mare
Ma 26 aug 2008 16:35:45 +0300


CJ Satu Mare
Judetul Satu Mare: S-au alocat milioane de euro pentru asfaltarea unui drum de 6 km

Ieri a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Satu Mare care a avut pe ordinea de zi 26 de proiecte, plus punctul “diverse”. Ședința a fost condusă de Csehi Arpad - președintele Consiliului Județean Satu Mare și la ea au participat 32 de consilieri. A lipsit unul singur: Dorin Puie de la PD-L.
La începutul ședinței, pre-ședintele Csehi a dat citire punct cu punct fiecărui proiect, din care câteva au iscat discuții aprinse chiar.

Certuri pentru banii cheltuiți cu Luna Șes

A fost vorba în primul rând de proiectul cu numărul 13 care se referă la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Luna Șes. Scopul acestei asociații este de a continua lucrările la această viitoare stațiune. A fost momentul în care consilierii și-au spus nemulțumirile pe față. Prima a fost avocata Măr-ginean Eva care a cerut pentru ședința următoare un raport privind stadiul în care se află lucrările la Luna Șes, după ce acolo s-au alocat bani mulți.
Tiberiu Gunthner a fost și el foarte critic: "E un mare risc, un moft chiar, să investim în acest proiect în condițiile în care avem în județ drumuri nereabilitate, sate fără apă și canalizare". Apoi a criticat voalat fosta conducere a Consiliului Județean care a susținut cofinanțarea lucrării începute de Ministerul Dezvol-tării.
S-a spus la acest punct și faptul că în zona Luna Șes s-au vândut parcele și s-a promis că banii rezultați vor fi folosiți pentru construcția zonei. "Nu se știe unde sunt banii" - s-a spus în sală. Și consilierul Mircea Govor a fost revoltat când s-a amintit că s-au alocat sume exagerate, milioane de euro, pentru asfaltarea unui drum de 6 km, când un asemenea drum nu costă așa de mult.
Vicepreședintele Valentin Macec a susținut și el ideea că parcelele nu trebuiau vândute și i-a reproșat lui Gunthner că nu a spus pe față numele celor considerați vinovați pentru lucrările care s-au executat, dar nu s-au mai terminat.
Președintele Csehi a criticat și el modul negândit în care s-a început această lucrare: "Hai să facem Luna Șes, fără să ne gândim că acea stațiune va avea nevoie de apă, canalizare, drum, lac de acumulare, poduri". El a susținut ideea înființării unei comisii din care să facă parte și delegații Consiliului Județean, dar și 3 reprezentanți ai Consiliului local Negrești Oaș. Această comisie va avea rolul de a verifica toate detaliile privind punctele cuprinse în regulamentul de funcționare a Asociației de Dezvoltare intercomunitară Luna Șes.
Vizat de unii consilieri, Gheorghe Ciocan - fostul președinte al Consiliului Județean a spus că lucrarea a fost inițial demarată de Ministerul Dezvol-tării și era în parteneriat cu stațiunea Borșa - Maramureș. Ideea lui a fost susținută și de colegul de partid, Octavian Petric.

S-au alocat 400 milioane de lei pentru sinistrații din Bogdand și Hodod

S-a discutat mult și despre punctul privind utilizarea unor sume din fondul de rezervă prevăzut în bugetul propriu de venituri și cheltuieli pe anul 2008. A fost vorba de acordarea unei sume de 400 de milioane de lei vechi pentru sinistrații din localitățile Hodod și Bogdand.
Președintele Csehi a spus că o comisie a Consiliului Județean a făcut verificările la fața locului constatând că în Bogdand au fost afectate de ape 7 case. Familia Kurti Andrei, care a fost și în audiență la președintele Csehi are casa avariată de inundații în așa măsură încât nu mai poate fi locuită. S-au alocat 300 de milioane de lei acestei familii pentru a-și cumpăra o casă nouă, întrucât pe vechiul loc primăria locală nu a mai permis recons-trucția casei, fiind într-o zonă de risc. Alte 100 de milioane de lei s-au alocat comunei Hodod - a spus președintele Csehi.
Supus la vot proiectul a fost votat cu majoritate de voturi.

Școli retrocedate foștilor proprietari

Au fost votate în unanimitate și două proiecte de hotărâre privind retrocedări de imobile. Astfel Ordinul surorilor de caritate "Sfântul Vincențiu" din Satu Mare va primi înapoi clădirea de pe strada Ioan Slavici, numărul 6. În aceasta a funcționat până acum Școala de Arte Satu Mare.
Tot prin proiectul de hotârăre al Consiliului Județean s-a retrocedat Episcopiei Romano Catolice Satu Mare clădirea în care și-a desfășurat activitatea Școala Specială nr. 1 din Satu Mare.
Predarea imobilelor se va face în termen de 30 de zile de la data comunicării hotărârii.


Sursa : Informatia-zilei


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


CJ Satu Mare
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti