Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

In judet, 307 parinti de imprumut au grija de copiii altora : Judetul Satu Mare
Jo 21 aug 2008 13:37:58 +0300


Copii Satu Mare
Judetul Satu Mare: Asistenții maternali profesioniști câștigă între 900 și 1.000 lei pe lună

În urmă cu câțiva ani era la mare modă să devii “părinte de împrumut”, adică asistent maternal profesionist, să ai grijă de copiii altcuiva și să primești și o grămadă de bani pentru acest lucru. Încă această meserie este în România una dintre cele mai căutate, fiind foarte multe persoanele care acceptă să devină părinți pe o perioadă limitată de timp pentru copiii vecinilor care pleacă la muncă în străinătate sau pentru copiii care au fost abandonați în centre de plasament.

În România, la ora actuală, sunt 20.000 de persoane care au calitatea de asistenți maternali. Pentru o sumă de bani, aceste persoane au grijă de copiii altora.
Asistentul maternal profesionist este persoana fizică atestată legal care asigură prin activitatea la domiciliu creșterea, îngrijirea și educarea necesare dezvoltării armonioase a copilului primit în plasament sau în încredințare. Asistentul maternal profesionist este angajat cu carte de muncă de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului, iar atestatul de asistent maternal profesionist se obține în urma unor cursuri de formare profesională.

Numărul asistenților maternali este constant în județ

Vizavi de acest subiect am discutat cu Mariana Dragoș, director adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Satu Mare, care ne-a informat:
“În județul nostru avem angajați efectiv 307 asistenți maternali profesioniști care au în îngrijire unul sau mai mulți copii, sănătoși sau cu diferite disabilități. În ceea ce privește numărul asistenților maternali profesioniști în județ, am putea spune că acesta se menține la același nivel și nu este foarte mare, aici făcând o comparație cu numărul de peste 1.000 de asistenți maternali profesioniști din Iași și Botoșani, de exemplu. În ce privește salariul unui asistent maternal profesionist, acesta diferă de la caz la caz. În general, conform statelor de plată, am constatat că primesc 900-1.000 lei lunar. Salariul de încadrare al asistentului maternal profesionist este la nivelul celui al asistentului social debutant, la care se adaugă sporurile: pentru fiecare copil în plus spor de 15%, în cazul copilului cu handicap câte 25% pe fiecare, indemnizația de 25% pentru că este o muncă de zi și noapte, 24 de ore din 24. La sporuri se adaugă alocația pe care o primește copilul și alocația de hrană.

Performanțele profesionale individuale pot mări salariul cu 20-40%

Chiar zilele acestea am realizat evaluarea asistenților maternali pe anul trecut și urmează să ne deplasăm la fiecare asistent în parte pentru a vedea cum a ieșit evaluarea, ce s-a îmbunătățit și unde mai e nevoie de muncă. Adică asistentul maternal profesionist poate, în urma evaluării performanțelor profesionale individuale, să primească o mărire de salariu între 20% și 40%. În ceea ce privește plata la timp a salariului asistenților maternali, la noi nu sunt probleme. Salariile acestora și alocațiile de hrană se plătesc primele din bugetul pe care îl avem”.


Sursa : Informatia-zilei


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Copii: Judetul Satu Mare
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti