Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Satmareni, la Expozitia “Fermierul” din Debrecen - Ungaria : Judetul Satu Mare
Lu 01 sep 2008 12:31:45 +0300


Expozitia Fermierul din Debrecen
Judetul Satu Mare: Reprezentanții firmelor expozante au încheiat și contracte de livrare

Săptămâna trecută, mai exact în zilele de 27, 28 și 29 august, la Debrecen - Ungaria s-a desfășurat tradiționala expoziție intitulată “Fermierul”. A fost vorba în fapt despre un Târg Internațional al produselor agricole și animaliere. Cum orașul este situat la aproximativ 100 de kilometri de Satu Mare, numeroși specialiști ai Oficiului Județean de Consultanță Agricolă (OJCA) și nu numai au vizitat pavilioanele expoziționale amenajate în incinta deținută de Institutul de Agronomie din localitate.

Oaspeții sătmăreni care au participat la expoziția de la Debrecen-Ungaria, au manifestat interes față de oferta deosebit de bogată prezentată în cadrul pavilioanelor amenajate.

Sectorul zootehnic a atras sătmărenii

Vizita la acest târg fiind doar de o zi, sătmărenii au avut posibilitatea de a participa la manifestările organizate în ziua respectivă. De pildă joi, oaspeții au avut posibilitatea să vadă în "ringurile" expoziției rasele de oi prezentate de fermierii maghiari. Majoritatea oilor expuse au fost din rasele de carne, reprezentând în general produși obținuți prin hibridarea rasei Merinos.
Tot în spațiul rezervat zootehniei au fost expuse rase de porci. Și în acest caz s-a dovedit aplecarea fermierilor spre rasele de carne, cu un conținut scăzut de grăsime în carcasă. Dacă în numeroase boxe au fost expuși porci din rase similare cu cele românești, Marele Alb și Landrace, n-au lipsit animalele din rasa Piretrain. Un loc aparte a fost rezervat porcilor din rasa Mangalița în varietățile de culoare neagră și albă, alături de porcii Bazna.
La mare cinste s-a aflat rasa de bovine Sura de Hortobagy, animale ce au constituție robustă și coarne deosebit de mari. Pentru a nu se uita tradiția a fost prezentată și o căruță trasă de trei perechi de boi din această rasă, fiind apoi urmată de o căruță trasă de doi boi de bivol. Tauri și femele din rase precum Bălțata Maghiară (similară cu Bălțata Românească), Hollstein, alături de alte rase de carne.
Deosebit de bine au fost reprezentați caii, care au fost "cazați" într-un manej special. Au predominat animale din rasele Nonius și Lipițan, dar au fost și ponei de cele mai diverse mărimi. Această categorie de cai a reprezentat atracția copiilor și a vizitatorilor fascinați de divertisment. Multă lume a asistat la demonstrația de obstacole a cailor fără să fie înhămați. Păsările de curte au fost suficient de bine reprezentate. Alături de curcile obișnuite, găinile pentru ouă, gâștele și rațele pe care le întâlnim în gospodăriile de la sate în special, am remarcat existența curcilor din rasele grele, acelea bine cotate la noi, dar și găini din rasa Gât Golaș de Transilvania, doar că avea numele tradus în limba maghiară (Erdely Kopasz Nyaku).

Utilaje agricole din cele mai diverse categorii

Fermierii indiferent de unde au sosit la Debrecen au avut posibilitatea să vadă în general tractoare de putere mare și accesorii, instalații de irigat, mașini pentru pregătirea terenului ș.a. Unele din aceste utilaje au fost puse la dispoziția celor interesați, fapt ce a permis încercarea acestora.

Produse alimentare

În pavilioanele interioare au fost expuse produse lactate, legume, fructe, preparate din carne, miere și produse apicole, băuturi alcoolice, răcoritoare, vinuri și diverse tehnologii pentru producție. Mai mare înghesuială a fost în unele momente la standurile unde se degustau vinuri, tării și brânzeturi. Reprezentanții firmelor expozante au încheiat și contracte de livrare cu oaspeții lor, dar noi n-am reușit să aflăm dacă și sătmăreni au încheiat asemenea contracte de achiziție.
Printre inginerii sătmăreni care au făcut deplasare la Debrecen menționăm pe: Istvan Fodor, director adjunct DADR, Puiu Petran, Liviu Fernea, Gavril Crăsneanu ș.a.


Sursa : Informatia Zilei


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Expozitia Fermierul din Debrecen
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti