Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

POR lanseaza o competitie intre primari pentru accesarea de proiecte : Satu Mare
Jo 14 aug 2008 17:17:05 +0300


Stadiul pregatirii de proiecte pentru Programul Operational Regional
Satu Mare : La aprobarea finanțărilor se aplică regula “primul venit, primul servit”

Ieri a avut loc la un res-taurant select din munici-piul Satu Mare Conferința de lucru județeană “Stadiul pregătirii de proiecte pentru Programul Opera-țional Regional” Satu Mare. Acțiunea a aparținut celor de la Agenția de Dezvoltare Regională de Nord Vest și s-a desfășurat sub patronajul Consiliului Județean Satu Mare.

Au luat parte Pataki Csaba - subprefect, Adrian Ștef - vicepreședinte al Consiliului Județean, Oana Pârcălab - director dezvoltare la Consiliul Județean, Ioan Pop - consilier, Draveczky Carol - consilier județean, Kovacs Eugen - primarul din Carei, Mihai Lazăr - consilier al primarului Ioan Sebeși din Livada, alți invitați.

La nivelul regiunii există o competiție între administrațiile locale

Cel care a luat cuvântul în deschidere a fost Claudiu Coșier, director general ADR Nord Vest. Acesta a prezentat Programul Operațional Regional - Axa prioritară 1, iar apoi stadiul pregătirii de proiecte la nivelul județului pentru această axă. A urmat prezentarea Programului Operațional Regional - Axa prioritară 2, precum și stadiul pregătirii de proiecte la nivelul județului pentru Axa prioritară 2. După pauză s-a trecut la prezentarea Programului Operațional - Axa prioritară 3, dar și a axelor 4 și 5.
Asemenea acțiuni vor avea loc și în lunile care urmează, a spus directorul Coșier. Tot el a declarat și faptul că la nivelul regiunii există o anumită competiție între administrațiile locale, pentru că se aplică principiul “primul venit, primul servit”.

POR are un buget de 4,4 miliarde de euro pentru finanțare

Este bine de știut faptul că Programul Operațional Regional (POR) este unul dintre programele cu finanțarea europeană care sprijină dezvoltarea României după aderarea la Uniunea Europeană.
Cu un buget de aproximativ 4,4 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, POR sprijină dezvoltarea echilibrată și durabilă a tuturor regiunilor din România. Un procent de 84% din buget reprezintă finanțarea din Fondurile Structurale ale UE. Restul provinde din fonduri românești publice (14%) și private (2%).
POR finanțează transforma-rea orașelor în care trăim: servicii urbane mai bune, inclusiv transport, un sistem de locuințe sociale îmbunătățit, reabilitarea clădirilor istorice, șosele de centură și drumuri mai bune atât în orașe, cât și la nivel județean.

Prea puțini interesați de POR

Mai sunt finanțate spitale, școli, servicii sociale și unități moderne de intervenție în situații de urgență, servicii turistice de calitate, restaurarea și promo-varea siturilor de patrimoniu, îmbunătățirea infrastructurii turistice.
Agențiile de Dezvoltare Regională primesc cererile de finanțare și verifică dacă toate documentele solicitate au fost incluse. Pe baza criteriilor apro-bate de către comisia de monito-rizare, echipa de evaluatori inde-pendenți analizează propunerile primite și le selectează pe cele mai relevante și mai valabile dintre ele.
Cu toate avantajele oferite, puțini primari au fost ieri curioși de consfătuirea de la Satu Mare.


Sursa : Informatia Zilei


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Stadiul pregatirii de proiecte pentru Programul Operational Regional
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti