Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Tot mai multi tineri satmareni se casatoresc in Ungaria : Satu Mare
Mi 20 aug 2008 14:34:13 +0300


casatorie
Satu Mare: Astfel, ei pot obține mai ușor o locuință

În această perioadă în municipiul și în județul Satu Mare sute de familii care muncesc temporar în străinătate au venit să își petreacă concediul acasă. Ei profită și în acest răstimp își rezolvă diferitele probleme pe care le au cu actele, respectiv certificate de naștere, certificate de deces, certificate de căsătorie.

Pe această temă am stat de vorbă cu Ionel Torja, directorul executiv al Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor al municipiului Satu Mare.
Încă de la început interlocutorul nostru a ținut să precizeze că cetățenii români stabiliți în străinătate pot cere înscrierea acestor acte la consulatele și la ambasadele României din țara respectivă. De asemenea ei pot transcrie toate aceste acte la primăria de care aparțin și unde au ultimul domiciliu.

Săptămâna trecută s-au eliberat 6 cereri pentru căsătorie în Ungaria

Cetățenii români care doresc să se căsătorească în străinătate se pot adresa primăriei care are în păstrare actul de naștere (în speță oficiilor de stare civilă), instituție care va elibera dovada prevăzută de anexa 8, în care se va preciza faptul că la data eliberării nu este operată mențiunea vreunei căsătorii anterioare, nedesfăcute.
Acest act se eliberează intr-o jumătate de oră de la depunerea cererii. În cazul în care una dintre persoane a fost căsătorită anterior este nevoie de sentința de divorț definitivă și irevocabilă.
Un fapt cu totul inedit este opțiunea unor cetățeni români care se căsătoresc în Ungaria. Numai săptămâna trecută oficiul de stare civilă a eliberat 6 cereri pentru anexa 8 pentru Ungaria. Numărul acestora a crescut în ultima vreme, astfel că de la începutul anului și până la sfârșitul lunii iulie 2008 au făcut cerere de transcriere a certificatului de căsătorie un număr de 12 cupluri căsătorite în Ungaria. Se bănuiește că numărul lor este mult mai mare, însă odată căsătoria încheiată ei nu solicită și transcrierea actului în România.

Tinerii consideră că viața este mai ieftină în Ungaria

Din discuțiile avute cu persoanele în cauză, ele declară că doresc să se mute în Budapesta sau în împrejurimile capitalei ungare datorită condițiilor bune de trai și a oportunităților de acolo.
Mulți dintre ei au absolvit universități sau facultăți prestigioase din Ungaria, fapt ce le deschide posibilitatea găsirii unor joburi bine plătite. De asemenea ei spun că achiziționarea unui apartament sau a unei case este mult mai la îndemână acolo, deoarece au prețuri cu mult mai mici decât în marile orașe din România, de exemplu Cluj sau Timișoara. Ei pun la socoteală inclusiv serviciile medicale de foarte bună calitate, costul utilităților, al alimentelor de bază, mai scăzut decât al celor din România.

Copiii români născuți în Ungaria au dublă cetățenie

Este deja binecunoscut fenomenul femeilor care aleg să nască în Ungaria datorită condițiilor foarte bune din spitalele ungurești, dar și a mentalității cadrelor medicale de acolo.
Numai în municipiul nostru, pe parcursul anului 2008 din 141 de transcrieri de certificate de naștere din străinătate 70 provin din Ungaria.
Legea maghiară prevede un articol care stipulează că copiii născuți pe teritoriul statului maghiar au dublă cetățenie până când ajung la vârsta majoratului. Atunci vor trebui să opteze pentru una dintre ele.


Sursa: Informatia-Zilei
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti