Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Turn pentru observații astronomice, la Colegiul Mihai Eminescu Satu Mare
Lu 01 sep 2008 12:35:59 +0300


Colegiul National Mihai Eminescu Satu Mare
Colegiul National Mihai Eminescu Satu Mare

Clădirea Colegiului Național Mihai Eminescu din Satu Mare este unica clădire din țară care are un turn pentru observații astronomice. Astfel, la colțul superior stânga dinspre curtea interioară, se situează un mic turn rotund care a fost proiectat special în acest scop. Acesta figura în planul original al construcției, proiectat de arhitectul austriac Henric Kotal în anul 1912. În acel spațiu a funcționat înainte de al doilea război mondial un turn pentru observații astronomice, măr-turie stând cele două telescoape care se mai păstrează din acea perioadă.
Din dorința de a dota acest turn cu o lunetă astronomică, un telescop optic cu sistem GPS de localizare care să fie conectat la un computer precum și aparatură pentru măsurători de mediu, au fost solicitate fonduri de la Inspectoratul Școlar Satu Mare. Acest obiectiv ar putea constitui nucleul în jurul căruia s-ar putea înființa cursuri pentru elevii pasionați de astronomie, geografie, măsurători de mediu. O inițiativă interesantă ar fi includerea acestui obiectiv în circuitul turistic al orașului.
Conducerea colegiului, prin directorul Ioan Pop, ne-a relatat despre istoricul acestei clădiri considerată una de patrimoniu național. Deoarece se afla într-un stadiu avansat de degradare, s-au solicitat fonduri de la Ministerul Educației cu care au fost reabilitate toate spațiile aferente respectiv turnul, scara interioară, terasa exterioară și balustrada de protecție.


Sursa : Informatia Zilei


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Colegiul National Mihai Eminescu Satu Mare
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti