Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Zilele svabilor vor avea loc la sfarsitul saptamanii : Satu Mare
Vi 08 aug 2008 14:38:27 +0300


Zilele svabilor vor avea loc la sfarsitul saptamanii : Satu Mare
Satu Mare : Manifestarea se desfășoară sub deviza “Brücke bauen” (Să construim punți)

În 9 și 10 august, în municipiul Satu Mare și apoi în comuna Tiream se desfășoară manifestările denumite “Întâlnirea șvabilor sătmăreni”, ediția din acest an urmând a se desfășura sub deviza “Brücke bauen” (Să construim punți).

Președintele Forumului Democrat German Satu Mare, Johann Forstenheizler, și președinta Asociației Tinerilor Germani din județ “Gemeinsam” (Împreună), Gabriela Rist, au oferit ieri reprezentanților din mass-media locală detalii privind “întâmplările” din cele două zile.

La manifestări participă și președintele Camerei meșteșugarilor din Freiburg (Germania)

Dintre oaspeții care au confirmat participarea la manifestări îi amintim pe atașatul cultural al Ambasadei Germaniei la București, dr. Thomas Weithörer, președintele Camerei meșteșugarilor din Freiburg, Michael Wohlrabe, președintele Asociației șvabilor sătmăreni din Germania, Helmuth Berner, însoțit de Otto Buchmüller, membru în conducerea asociației, deputatul FDG Ovidiu Ganț, Carol König, director în cadrul Ministerului Culturii, și Johann Schwarz, președintele FDG regional Transilvania de Nord.
Din programul de sâmbătă amintim filmul despre șvabii sătmăreni realizat de un grup de studenți din Hanovra, ce va fi prezentat la Muzeul Județean, și înființarea Asociației “Sathmarense”. Asociația are ca membri fondatori FDG regional, FDG Satu Mare, Fundația economică sătmăreană, Liceul german “Johann Ettinger”, Asociația “Gemeinsam”, primării din județ, firme și persoane fizice. Dintre scopurile ei amintim promovarea limbii, culturii și tradițiilor germane, pregătirea de cadre didactice care să predea această limbă, schimburi culturale și de tineri, seminarii și altele.

Slujba religioasă va fi oficiată de 3 preoți

Duminică, programul manifestărilor începe cu o defilare a ansamblurilor folclorice și corale prin centrul comunei Tiream, în fruntea alaiului urmând a se afla Fanfara din Beltiug.
Slujba religioasă în limba germană va fi oficiată de la ora 10 la Biserica romano-catolică de preoții Johan Bik (din Căpleni), Antal Tyukodi (din Cămin) și parohul local, Mihaly Ulmer.
În Căminul Cultural din Tiream, 29 de formații vor prezenta un bogat program artistic.
Întâlnirea se va încheia cu un Bal șvăbesc, nu înainte însă de a fi “testate” de către participanți celebrele ștrudele, pregătite (la concurență) de mai multe bucătărese.


Sursa : Informatia-Zilei


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group


Zilele svabilor vor avea loc la sfarsitul saptamanii : Satu Mare




Curs valutar:

Alte stiri:



Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti