Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

360 de persoane au intrat in acest an in Penitenciarul Satu Mare
Ma 13 mai 2008 14:10:50 +0300


360 de persoane au intrat in acest an in Penitenciarul Satu Mare
Penitenciarul Satu Mare : Directorul Mihai Ciorcaș informează că în instituție sunt încarcerate 528 de persoane.

În cadrul unei conferințe de presă susținute ieri de Mihai Ciorcaș, directorul Penitenciarului Satu Mare, a fost prezentată activitatea acestei instituții în perioada ianuarie-aprilie 2008. Alături de directorul Penitenciarului, la întâlnirea cu ziariștii a fost prezentă și Anamaria Stoia, educator în cadrul aceleiași unități, care deocamdată exercită și atribuțiile purtătorului de cuvânt.

Potrivit materialului prezentat de Mihai Ciorcaș, în 1 ianuarie în Penitenciarul Satu Mare se aflau 528 persoane încarcerate, din care 347 din județul Satu Mare, 129 din județul Sălaj și 52 din alte județe. De menționat este faptul că, deoarece în județul Sălaj nu există penitenciar, Penitenciarul Satu Mare deservește și județul vecin.
Cu toate că nu este un Penitenciar de femei, în Penitenciarul Satu Mare sunt 30 de femei. Se pare că acestea preferă penitenciarul din Satu Mare pentru că provin din județ ori pentru că au soții sau concubinii încarcerați în același penitenciar. Cu toate că în acest Penitenciar nu le pot fi asigurate toate condițiile, ca într-un penitenciar de femei, pentru a nu fi transferate femeile formulează tot felul de plângeri pe care le înaintează instanței sătmărene.
Doar luna aceasta, deși suntem în prima parte, o singură deținută din Penitenciarul Satu Mare a fost citată de 11 ori, ea fiind implicată în toate aceste acțiuni. De regulă în astfel de situații deținuții formulează plângeri pe care nu le mai susțin în fața instanței de judecată.

În acest an au intrat în Penitenciar 360 de persoane

În perioada ianuarie-aprilie 2008, în Penitenciarul Satu Mare au fost primite 360 persoane, din care 92 nou-depuși (52 din județ), 28 reveniți din cercetări de la poliție, 4 reveniți din întreruperea pedepselor și 221 primiți din transfer de la alte penitenciare. Din cele 352 persoane care au ieșit în această perioadă, doar 47 s-au eliberat, iar 261 au fost transferate în alte penitenciare.
Comisia pentru indivi-dualizarea regimurilor de executare a pedepselor privative de libertate a analizat 384 persoane, din care 117 pentru stabilirea regimului inițial și 267 pentru schimbarea regimului. La încarcerare persoanele intră într-o perioadă de observare, în urma căreia comisia le stabilește regimul.

55 de persoane au fost eliberate condiționat

În perioada ianuarie-aprilie 2008, aceeași comisie a analizat situația juridică referitoare la posibilitatea acordării eliberării condiționate la un număr de 97 persoane (70 recidiviști și 27 nerecidiviști). Din cele 97, 55 au fost propuse instanței de judecată pentru a fi eliberate condiționat, iar toate propunerile au primit un răspuns pozitiv. De menționat este faptul că această comisie este condusă de judecătorul delegat.
Pe lângă sancțiuni au fost acordate și recompense persoanelor private de libertate. Astfel 55 de persoane au fost recompensate cu permisiunea de a ieși din penitenciar de sărbători și 231 cu alte beneficii (suplimentarea pachetului, vizită, ridicarea sancțiunilor disciplinare etc.). În urma căsătoriilor efectuate în penitenciar, 46 persoane au beneficiat de dreptul la vizită intimă.
În primele 4 luni ale anului au fost sesizate 127 sancțiuni disciplinare, în urma cărora s-au aplicat 102 sancțiuni (avertismente, suspendarea unor drepturi și izolarea). Abaterile disciplinare au constat în sustrageri de bunuri, autoagresiune, nerespectarea regulamentului și procurarea ori deținerea de obiecte interzise.
Fiind întrebat dacă în Penitenciarul Satu Mare au fost cazuri de introducere de telefoane mobile ori substanțe stupefiante, directorul închisorii ne-a răspuns că în primele patru luni n-au fost descoperite astfel de fapte. Totodată el a precizat că n-ar băga mâna în foc că nu există. Anul trecut în pușcărie au fost descoperite 6 telefoane mobile.
În ceea ce privește starea de sănătate a persoanelor private de libertate, în perioada supusă analizei au fost realizate 3.156 consultații medicale, iar 61 persoane au fost internate la spitalele de profil din Penitenciarul spital Jilava, Dej sau Rahova și două internări s-au făcut în regim de urgență în spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății din județ. De asemenea a fost identificat un deținut cu TBC. El a fost trimis la Spitalul Penitenciar Jilava. În cadrul Penitenciarului Satu Mare există 11 deținuți cu diabet zaharat (3 insulino-dependenți și 8 cu antidiabetice orale) și 42 de bolnavi psihici care primesc tratament strict supravegheat la cameră.

Deținuții care muncesc primesc 30% din venit

Au fost analizate situațiile a 327 persoane cu disponibilitate de a munci, din care 127 au fost selecționate pentru muncă în exterior și 143 în interiorul unității. Pe lângă activitățile din Gospodăria Agrozootehnică, deținuții sătmăreni mai efectuează activități de tâmplărie, confecții pantofi, sculptură etc. Pentru aceste activități Penitenciarul a încheiat contracte cu societăți de profil din județ. Din acest gen de activități deținuții realizează un venit lunar de 535 lei, din care 30% le revine. O parte din acești bani îi pot folosi pentru a face cumpărături din chioșcul de incintă. Cu toate că magazinul este aducător de profituri, Penitenciarul Satu Mare a externalizat acest serviciu. Directorul ne-a asigurat că se intreprind activități în vederea internalizării acestui serviciu, astfel încât veniturile să fie ale Penitenciarului. Pe lângă veniturile realizate de deținuți și veniturile proprii, Penitenciarul Satu Mare a beneficiat și de sponsorizări în valoare de 2.293 lei.
În perioada menționată au fost și 25 de cazuri în care deținuții au declarat refuz de hrană (un fel de grevă a foamei) pentru diferite motive. Cele mai frecvente nemulțumiri au fost legate de solicitări de transfer în alt penitenciar, nemulțumiri privind derularea proceselor ori privind regimul penitenciarului.
Directorul Penitenciarului Satu Mare și-a manifestat dorința de a permanentiza conferințele de presă, cel puțin o dată la fiecare trimestru.


Sursa : Informatia Zilei : Penitenciarul Satu Mare


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

360 de persoane au intrat in acest an in Penitenciarul Satu Mare
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti