Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Azi, Instanta decide daca Cosmin Koszor Codrea va fi eliberat din arest
Jo 17 apr 2008 13:58:29 +0300


Azi, Instanta decide daca Cosmin Koszor Codrea va fi eliberat din arest
Se pare că mașina autorului accidentului de pe Sighișoara avea defecțiuni la sistemul de frânare și direcție

Astăzi, magistrații sătmăreni trebuie să judece cererea de eliberare sub control judiciar formulată de avocat Horia Ungur, apărătorul lui Cosmin Koszor Codrea, acuzat de săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. De fapt această solicitare ar fi trebuit să fie judecată marți, însă judecătorul desemnat a încercat să se abțină, formulând o cerere în acest sens. Cererea de abținere a fost respinsă, așa că noul termen a fost fixat pentru azi. De menționat este faptul că la ora actuală Cosmin Koszor Codrea este cercetat în stare de arest preventiv.

În 9 aprilie, în jurul orei 15, pe strada Sighișoara din municipiul Satu Mare, Janka Lepedus (11 ani) și-a pierdut viața după ce a fost accidentată de un autoturism BMW condus de Cosmin Koszor Codrea (19 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul Național “Doamna Stanca” Satu Mare. Tânărul a pierdut controlul autoturismului, a intrat cu mașina pe contrasens, a lovit cu roata bordura, apoi a intrat pe trotuar, unde a accidentat-o mortal pe Janka și a rănit-o ușor pe sora acesteia.

Doar experții tehnici vor stabili viteza autoturismului condus de Cosmin

Până la această oră n-a fost stabilită cu exactitate viteza de rulare a autoturismului condus de tânărul care posedă permis de conducere de 11 luni. “Noi nu putem stabili viteza de rulare a autoturismului condus de tânăr. Experților de la Timișoara le revine sarcina aceasta”, ne-a spus inspector Cătălin Dăciuți - șeful Biroului Poliției Rutiere Satu Mare.
Tragedia, șocul și emoțiile au făcut ca informațiile furnizate “la cald” să nu fie foarte exacte. De asemenea nu s-a stabilit cu exactitate din ce motiv a pierdut Cosmin controlul volanului. A fost viteză, a fost vorba de lipsă de experiență, obstacol, defecțiune tehnică, ghinion, neșansă sau destin? Organele de cercetare penală trebuie să stabilească cu exactitate împrejurările în care s-a produs această tragedie. Se pare că autoturismul înmatriculat în Ungaria avea defecțiuni tehnice la sistemul de frânare și direcție. Toate aceste detalii vor fi stabilite de experți. Până la această oră știm cu certitudine că, din nefericire, într-o fracțiune de secundă două familii au fost distruse. O fetiță de 11 ani a plecat mult pre devreme din această lume, iar un tânăr de 19 ani și-a distrus viața. Toată viața el va fi urmărit de această tragedie. Pentru a putea face față, Cosmin are nevoie de consiliere psihologică.

Opiniile contradictorii au încins site-ul “Informația Zilei”

De asemenea știm că în baza unei ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, în 9 aprilie, Cosmin a fost introdus în arestul Inspectoratului de Poliție al județului Satu Mare. În 10 aprilie, instanța a emis pe numele tânărului un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Măsura a fost atacată cu recurs, ce a fost respins de instanța de judecată. Apoi Cosmin, prin apărătorul său, a formulat o cerere de eliberare sub control judiciar. Marți a fost ziua în care ar fi trebuit să se judece această cerere, însă judecătorul a încercat să se abțină, formulând o cerere în acest sens. Cererea formulată de judecător a fost respinsă. Așa că astăzi se judecă cererea de eliberare sub control judiciar formulată de Cosmin prin apărătorul său.
Tragicul accident rutier a șocat întreaga opinie publică și a declanșat dezbateri aprinse. În zilele de după accident, opiniile contradictorii au “încins” site-ul cotidianului “Informația Zilei”. Zeci de persoane și-au exprimat părerile. S-a bătut multă monedă pe tema vinovăției. Am citit toate comentariile. Opiniile erau împărțite, unii considerau că vinovăția aparține în exclusivitate conducătorului auto, alții că mai mulți factori au concurat la producerea acestui eveniment rutier (carosabilul, o căruță sau un tractor, viteza, lipsa de experiență, slaba pregătire din școlile de șoferi din România etc.) Au fost avansate și opinii potrivit cărora cele două fete ar fi circulat pe bordură. Din păcate au fost unele persoane care consideră că tânărul conducător auto ar trebui condamnat pe viață. Alți spun că l-ar omorî cu mâna lor dacă ar fi în locul părinților fetei. Uităm că atâta timp cât afirmăm sau gândim așa ceva nu avem autoritatea morală să-l judecăm pe Cosmin, un tânăr care n-a comis o infracțiune cu intenție, ci una din culpă. Sperăm că instanța va fi totuși clementă și nu va aplica pedepse prea mari. Scopul pedepsei trebuie să fie îndreptarea, nu înrăirea, nu distrugerea. Am constatat că tinerii, unii dintre ei colegi de școală cu autorul accidentului, care au postat mesaje pe site-ul “Informația Zilei” sunt maturi. Ei acceptă că tânărul a greșit, că este vinovat, că orice s-ar intâmpla Janka nu mai poate fi readusă la viață, dar sunt de părere că nu o pedeapsă exemplară l-ar îndrepta pe Cosmin, care oricum va fi urmărit toată viața de această tragedie. Niciunul din acești tineri realiști n-a uitat să transmită sincere condoleanțe familiei și să-și manifeste compasiunea pentru cele întâmplate. De asemenea ei au menționat că sunt alături și de Cosmin și familia acestuia.

Codul penal face distincție între intenție și culpă

Tragedia ne-a orbit pe unii dintre noi și ne-a făcut să uităm că de fapt Cosmin a comis o infracțiune din culpă. La fel ca o parte din colegii lui Cosmin, și dreptul penal face distincție între formele de vinovăție: intenția și culpa. Așa că nici noi nu trebuie să uităm că: tânărul n-a comis o infracțiune cu intenție; el n-a fugit și nici nu s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la urmărire sau de la judecată; n-a încercat să zădărnicească aflarea adevărului și nici n-are cum să facă asta; n-a distrus urmele de la locul accidentului; nu este recidivist; n-a condus fără permis ori sub influența băuturilor alcoolice și lăsarea sa în libertate nu prezintă pericol pentru ordinea publică.
Nu trebuie să confundăm condamnarea cu arestul preventiv și nici nu trebuie să uităm că justiția trebuie să-și facă datoria. Sigur că tragedia și durerea sunt foarte mari. Toate acestea însă nu ne dau dreptul să greșim și noi la rândul nostru și prin aceste greșeli să producem o tragedie și mai mare. Am auzit voci care spuneau că n-ar fi fost așa de grav dacă ar fi omorât o persoană mai în vârstă. Cei care afirmă așa ceva uită că în situația unei ucideri din culpă (accident) nu ne alegem victimele. La luarea unei măsuri privative de libertate împotriva unei persoane trebuie să se acționeze potrivit legii, sentimentele și inima n-au ce căuta în luarea unei astfel de măsuri. Dacă ne amintim că suntem părinți și dacă suntem părinți buni și drepți, trebuie să ne punem atât în locul părinților fetiței, cât și în cel al părinților băiatului. Și unii și ceilalți suferă. Faptul că un tânăr a greșit nu ne dă și nouă dreptul să greșim. Nu trebuie să uităm nici ceilalți factori favorizanți, cum ar fi carosabilul, calitatea școlilor de șoferi din România (numărul orelor de conducere este insuficient, nu se pune accent pe conduita preventivă etc.).

Autorul altui accident mortal este liber

Vă reamintim că în urmă cu un an și o lună, mai exact în 9 martie 2007, pe str. Odoreului din municipiul Satu Mare, un bărbat a fost omorât pe trotuar. Autorul accidentului, un personaj din lumea interlopă, se afla sub influența băuturilor alcoolice și în plus a și fugit de la locul accidentului, încercând să se sustragă cercetării penale și condamnării. Au fost adevărate desfășurări de forțe până ce autorul accidentului a fost prins. Cu toate acestea, el este cercetat în stare de libertate. Care este diferența dintre cele două fapte? De ce unul din autori este cercetat în libertate și celălalt în stare de arest? Și atunci, și acum o persoană a fost omorâtă pe trotuar. Dacă Cosmin regretă cele întâmplate, n-a părăsit locul faptei, avea permis de conducere, nu se afla sub influența băuturilor alcoolice, autorul accidentului de pe strada Odoreului a fugit de la locul accidentului, se afla sub influența băuturilor alcoolice, a încercat să distrugă probele și să inducă în eroare organele de cercetare penală pretinzând că nu el a condus. Cu toate acestea el este cercetat în stare de libertate, iar Cosmin, elev în clasa a XII-a, este cercetat în stare de arest preventiv.
Potrivit șefului Serviciului Cercetări Penale din cadrul Inspectoratului de Poliție Satu Mare, Cosmin Koszor Codrea este un tânăr cu bun simț, nu creează probleme și mare parte din timp și-l petrece învățând. Se pregătește pentru examenul de bacalaureat, dacă îl va mai putea susține. Așteptăm verdictul magistraților sătmăreni.


Sursa : Informatia Zilei


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group

Azi, Instanta decide daca Cosmin Koszor Codrea va fi eliberat din arest
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti