Știri locale pentru Satu Mare
SATU MARE ONLINE
Satu Mare și jud. Satu Mare
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:

Condamnati definitiv la sute de ani de puscarie, 204 bihoreni se sustrag executarii pedepselor
Mi 28 nov 2007 10:48:08 +0200


Urmarire Generala - Peste două sute de criminali, traficanți de droguri, hoți sau violatori domiciliați în județul Bihor se sustrag executării pedepselor ...

Peste două sute de criminali, traficanți de droguri, hoți sau violatori domiciliați în județul Bihor se sustrag executării pedepselor cu închisoarea la care au fost condamnați de magistrați. Pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române, 70 de bihoreni cu pedepse de zeci de ani de închisoare ce așteaptă să fie executate figurează dați în urmărire, după ce, profitând de neglijența autorităților, s-au făcut nevăzuți de ani buni.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, 204 bihoreni certați cu legea, condamnați definitiv, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea se ascund de polițiști, unii dintre ei chiar de peste 15 ani. Acestora li se adaugă alte 11 persoane care se sustrag urmăririi penale și care au fost date în urmărire internațională. Conform site-ului Inspectoratului General al Poliției Române, din cei peste trei mii de cetățeni români dați în urmărire, 70 sunt bihoreni. Doi dintre aceștia apar și în topul celor mai căutați infractori români, pe primul loc fiind Valeriu Dorel Popa, pe numele căruia există trei mandate de executare a unei pedepse totale de 30 de ani de închisoare. Bărbatul, capul unei rețele de traficanți de droguri, este condamnat pentru trafic de stupefiante, viol și sustragere de sub sechestru. Tot la categoria "Most Wanted" figurează și Cionca Sebastian Decebal, condamnat la 15 ani închisoare. În ianuarie 1997 acesta i-a aplicat doua lovituri în cap cu o bâtă de baseball unui cetățean turc, provocându-i leziuni care au dus la decesul acestuia.


În topul urmăriților general bihoreni condamnați la cei mai mulți ani de închisoare conduce Pop Gheorghe Nicolae, pe numele căruia au fost emise nu mai puțin de șapte mandate de executare a pedepsei, fiind condamnat la 30,6 ani pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, prejudiciul produs fiind de 1,5 miliarde lei. Și mama lui Valeriu Dorel Popa se numără printre bihorenii dați în urmărire, femeia fiind și ea condamnată definitiv la pedeapsa cu închisoarea pentru trafic de stupefiante.


Un alt bihorean care se ascunde de oamenii legii este Miklos Istvan, condamnat la cinci ani și jumătate pentru luare de mită. În 2002 acesta, în calitate de controlor la SPF Valea lui Mihai, a facilitat introducerea în țară a unei utilitare și a mărfurilor cu care era încărcată, fără plata taxelor vamale, primind pentru aceasta suma de 400 euro. Adrian Lencar a fost condamnat la trei ani închisoare tot pentru luare de mită. În noiembrie 2001 acesta a pretins suma de 250 $ de la un martor, promițându-i acestuia că va interveni pe lângă un ofițer de poliție pentru soluționarea în mod favorabil a dosarului penal întocmit martorului. Chiar dacă toți cei 70 de urmăriți domiciliați în Bihor au fost introduși în baza de date a Interpolului, oamenii legii nu au reușit încă să dea de urma lor. Mai mult, din cauza noilor posibilități de ieșire din țară, în unele cazuri autoritățile nu reușesc nici măcar să îi judece sau să îi condamne pe infractori. "Este adevărat că s-au schimbat condițiile, după integrarea în Uniunea Europeană, dar ne adaptăm. Din punct de vedere al libertății de mișcare, într-adevăr, este un impediment pentru noi faptul că nu există o evidență strictă a celor care ies din România. În același timp, însă, acum avem noi posibilități de lucru, de colaborare cu celelalte state și există mandate de arestare europene", a declarat șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Bihor, comisarul șef Iosif Mante.

Cu toate acestea, numărul mare de cetățeni români care se ascund încă din anii 90 demonstrează că măsurile luate de anchetatori nu sunt întotdeauna suficiente, dar și că magistrații dispun prea ușor punerea în libertate a unor infractori, care, profitând de ocazie, se fac nevăzuți.


Sursa : Crisana - Urmarire Generala


Sponzorul acestui articol : TOTALnet Media Group
Curs valutar:

Alte stiri:Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti